Choď na obsah Choď na menu

Vyhodnotenie auditu Zelene a ochrany prírody

4. 12. 2009

  

     Od 7. Októbra do 20.novembra 2009 na našej škole prebiehal environmentálny audit. V šiestich témach( voda, energia, odpad, doprava a ovzdušie, zeleň a ochrana prírody, zelené obstarávanie) sme zisťovali dopad školy na životné prostredie. Výsledky práce sú podrobne doplnené do tabuľky, do ktorej môžete nahliadnuť na našej webovej stránke  www.zsjahodnickamt.sk/images//zelsko_tab.xls.

      Počas dvoch mesiacov sme postupne zisťovali, že naša škola má nedostatky v každej zo šiestich tém a našou úlohou je počas nasledujúcich rokov postupne tieto nedostatky odstrániť. V školskom roku 2009/2010 a 2010/2011 sme si ako prioritu, na naliehanie žiackych členov Kolégia, zvolili Zeleň a ochranu prírody. Táto téma je žiakom najbližšia a vzhľadom na finančnú krízu asi aj najreálnejšia.   

      Naša škola nemá vypracovanú podrobnú inventarizáciu zelene v interiéri a exteriéri školy, t.j. druh, zdravotný stav, charakteristika (domáci, cudzokrajný druh), počet jednotlivých druhov a miesto ich výskytu, plochy zelene (vrátane charakteru plochy), vyhodnotenie množstva zelene na 1 žiaka školy, vrátane posúdenia množstva, kvality a prístupnosti zelene pre žiakov v širšom okolí školy. Tak isto nie je vypracovaný plán na údržbu a rozvoj areálu a okolia školy, starostlivosť o zeleň, vylepšenie prírodných podmienok pre život voľne žijúcich živočíchov, skvalitnenie prírodného prostredia v areáli aj mimo areál školy pre potreby komunity, vrátane starostlivosti o dostupné chránené územie?

      Keďže sme jednou zo škôl situovaných v  meste, v blízkosti hlavného ťahu, nevlastníme  obrovské zelené plochy. Aj napriek nevhodnej lokalite sa v školskom areály nachádza 13641 m2 trávnatej plochy, 8100 m2 lesa a 228,5 m2 kríkov.  Zo 487 stromov je iba 15 ovocných (z toho 13 sliviek) . Rozmiestnenie niektorých nedávno zasadených  stromov je nevyhovujúce a o niekoľko rokov si navzájom budú konkurovať.  V minulosti  areál zdobilo jazierko, ktoré v dnešnej dobe už nie je funkčné, čím absentuje akákoľvek vodná plocha na našom území, chýba aj plocha sadu a obrábaná pôda. Nedisponujeme žiadnym skleníkom na rozmnožovanie interiérových a exteriérových  rastlín. Počas rekonštrukcie fasády budovy sa strhlo aj vertikálne zazelenanie budovy a niekoľko stromov sme museli zoťať, aby nebránili rekonštrukcii vonkajšej časti budovy. Zeleň v átriách  sa snažíme počas hodín pestovateľských prác upravovať, no potrebovala by celkovú obnovu. Renováciu si vyžaduje aj bylinná špirála a interiérová zeleň. Mnoho interiérových rastlín prerastá kapacitu kvetináča.

     Na škole sme doteraz neorganizovali žiadne aktivity na zlepšenie života voľne žijúcich živočíchov v našom okolí. Na kmeni  pred zborovňou máme síce vtáčie kŕmidlo, no v korunách stromov ani jednu búdku pre vtáky. Žiaci 6.B sa príkladne starajú už rok o nášho domáceho maznáčika škrečka Guľka. Na nástenke majú rozpísaný harmonogram starostlivosti, kŕmenia, čistenia  klietky a akvária. Veľa  žiakov pracuje ako pomocná sila pri chovaní koní a aktívne na nich jazdia. Už niekoľko krát sa nám nepodarilo dohodnúť spoluprácu s útulkom v Martine, kde by deti v rámci vyučovania alebo triednických hodín radi chodili pracovať ako dobrovoľníci. Už niekoľko rokov spolupracujeme s Ing. J.Topencerom z Botanickej záhrady v Blatnici, ktorý nám pomáha prinavrátiť pôvodné druhy drevín do nášho areálu a vysádzať stromy v prípade potreby.  Každý rok žiaci absolvujú podľa ročníkov exkurzie zamerané na environmentálnu výchovu v spolupráci s CVČ- Turčianska Štiavnička. Spoznajú tak zákonitosti prírody priamo v teréne, overia si svoje vedomosti a majú možnosť na vlastné oči vidieť niektoré druhy živočíchov. V posledných rokoch sme sa nezúčastnili prenášania žiab v jarnom období, v areály nemáme vybudovanú včeliu stienku. Účelové cvičenia realizujeme väčšinou v blízkych Jahodníckych hájoch , kde vyčistíme okolité vodné plochy. Pod svojím patronátom však nemáme žiadne chránené dostupné územie.

                                   Mgr. Lucia Brezniaková

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.