Choď na obsah Choď na menu

Životné prostredie a ja( úvaha žiakov na hodinách biológie)

18. 5. 2010
      Životné prostredie tvorí pôda, voda ,ovzdušie .Často sa stáva, že ľudia znečisťujú tieto druhy životného prostredia .Hlavne chemikáliami ako sú saponáty ,spreje , pesticídy.
hnojivá, plyny ,obaly , nefunkčné elektrospotrebiče ,vypúšťanie odpadovej vody do riek. Továrne vypúšťajú veľké množstvo plynov a tým ničia ozón. Čítala som , že škodlivé plyny a spreje znečisťujú ovzdušie a spôsobujú globálne otepľovanie , pričom dochádza k topeniu ľadovcov .

     Dokonca niektorí ľudia , ktorým nezáleží na životnom prostredí nadbytočne míňajú vodu, plyn , elektrinu atď. Za tieto produkty sa niekde platia veľké sumy peňazí .Ľudia to robia asi hlavne preto , lebo na šetrenie nemajú čas , cit a vôbec sa im nechce chrániť a šetriť životné prostredie. V budúcnosti to môže spôsobiť ekologické problémy alebo v najhoršom prípade ekologickú katastrofu.

     Ja sa pre životné prostredie snažím separovať odpad (plasty, sklo , papier ) . Je to výhodné aj pre nás doma, pretože inak by sa nám nezmestil odpad do koša. Máme domáce kompostovisko , ktorým hnojíme záhradu . Dávame do kompostéra veľa produktov zo záhrady a aj potravín . Samozrejme sa snažím šetriť vodou , plynom , elektrikou. Napríklad pri varení pri dosiahnutí 100°C, vypnem plyn a pod pokrievkou sa jedlo (ryža , zemiaky ) dovarí . Pri elektrine zbytočne nezasvecujem všetky izby v dome .Používame šetriace žiarovky. Pri umývaní zubov nenechám tiecť vodu celý čas , ale iba kým si namočím kefku a potom na konci keď si vyplachujem ústa . Snažím sa kontrolovať vodovodné batérie, aby z nich nekvapkala voda.

     Od prvej triedy ma zaujímalo životné prostredie . Chcela by som vymyslieť spôsob ničenia odpadu na smetiskách aby neohrozovali životné prostredie . Najviac ma trápia aj škodlivé plyny z výfukov aut a komínov . Myslím , že je veľmi potrebné chrániť životné prostredie aby aj ďalšie generácie mohli prežiť život na tejto planéte .

                                                                                                      Sára Kelčíková 5.C

 

 

     Naše životné prostredie by sme si mali chrániť a nie znečisťovať.  Znečisťovanie životného prostredia spôsobuje doprava, ktorá znečisťuje ovzdušie škodlivými látkami. Človek vyrubuje lesy, ničí živočíchy, vypúšťa škodlivé látky napríklad do riek, ktoré sa vlievajú do morí. Nešetríme prírodnými zdrojmi. Znečisťovanie spôsobuje aj priemysel, družstvá, na mori ropné havárie, ale aj náš každodenný život. Tým, že vypúšťame škodlivé látky do ovzdušia, poškodzujeme ozónovú vrstvu, ktorá nás chráni pred škodlivým žiarením zo slnka. Znečisťovanie ohrozuje vodu, pôdu, vzduch , rastliny, živočíchy a celú prírodu.

      Keď chceme ochraňovať prírodu, musíme sa starať o rastliny, živočíchy a celú živú a neživú prírodu aby sa nevyrubovali lesy, musíme recyklovať odpad. Pomáha separovanie odpadu a nevyhadzovanie odpadu do prírody. Je dobré, že boli založené národné parky, v ktorých sa neodhadzujú odpadky, pohybuje sa len po vyznačených chodníkoch a netrhajú sa kvietky, huby a lesné plody. Musíme chrániť aj pôdu. Ovocie aj zeleninu musíme pestovať bez chemických postrekov, ktoré pôdu znečisťujú. Mali by sme viac využívať ekologickú výrobu elektrickej energie, napríklad zo slnečného žiarenia, vetra, prílivu/odlivu, geotermálnych prameňov.

      V našej škole tiež podporujeme zdravé životné prostredie. Vytvorili sme si „ZELENÚ ŠKOLU“. V každej triede máme nádoby na plast, papier a zmiešaný odpad. Cieľom ochrany životného prostredia je zdravé , pekné a čisté životné prostredie. e to pre naše dobro, dobro našich potomkov, ale aj dobro pre prírodu.

                                                                   
                                                                                                    V.A Lenka Mazlová